Trenger langt flere med landbruksutdanning
Norge vil fram til 2023 trenge 4600 med høyere landbruksutdanning. Næringen og foreldre må framsnakke utdanningen, mener bondetopp.
Bondebladet 14. januar 2016. Tekst: Anders Sandbu.
I midten av januar kommer innstillingen fra Landbruksdepartementets rekrutteringsutvalg. Utvalget har sett bredt på rekrutteringen til landbruket – herunder kompetansebehovet i næringen.
For lavt anslag?
AgriAnalyse har allerede fastslått at behovet for høyt kvalifiserte fagfolk i landbruket vil være betydelig de kommende åra. I deres rapport «Framtidas landbruksakademikere» fremgår det at behovet vil være rundt 4 600 uteksaminerte kandidater med høyere landbruksutdanning fram til 2023.
4 600 kan imidlertid være et for lavt anslag, fordi det blant annet ikke tar høyde for forventet produksjonsvekst i landbruket, påpeker AgriAnalyse.
Forutsetningen for tallet 4 600 er at de 24 prosentene som svarte på en større undersøkelse er representative for alle virksomheter som kan etterspørre landbruksakademikere. I alt 136 av 559 håndplukkede landbruksvirksomheter fordelt på kommune, fylke og stat svarte på AgriAnalyses undersøkelse.
– Belys jobbmulighetene!
Skal landbruks-Norge klare å tiltrekke seg så mange flere lyse hoder, trengs det ikke minst aktiv opplysningsvirksomhet, fastslår andre nestleder Brita Skallerud i Norges Bondelag. Hun sitter også i departementets rekrutteringsutvalg.
– Vi må få fram at det å velge landbruksutdanning gir muligheter for jobb framover. Foreldre og venner har stor påvirkning på hvilken utdanning ungdommene velger, og da er det kjempeviktig at de snakker opp denne utdanningen overfor de unge, sier Skallerud til Bondebladet.
Landbruksnæringen har også et klart ansvar her, påpeker hun.
– Vi trenger disse ungdommene i grønne næringer, og vi trenger folk i departementene og på de kommunale landbrukskontorene som kan landbruk. Næringen må selv jobbe for at det blir utdannet folk med interesse for landbruk.
– Trenger samlet plan
Ny landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) har allerede flagget at rekruttering til landbruket er hans store fanesak. Daglig leder Christian Anton Smedshaug i AgriAnalyse mener regjeringen må mer på banen for å tilpasse utdanningene til dagens landbruk og et Norge som skal omstille seg.
– Jeg savner større interesse fra myndighetene, og at man lager en samlet plan for landbruksutdanningene der man spesialiserer disse inn mot kjente utfordringer landbruket står overfor. Dette gjelder alt fra korntørke til framtidas drivstoff, solenergi og urbant hagebruk, sier Smedshaug.
– Samfunnet må være villig til å bruke penger på å rekruttere til utdanningene og opplyse om de store jobbmulighetene som nå vil komme. Norge har levd av olje – nå må vi leve av biomasse. Da bør landbruksutdanning virkelig få vind i seilene, påpeker Skallerud.
Les denne og andre artikler i Bondebladet