Mats flyttet fra Oslo til Tromsø
Mats Hegg Jacobsen er finalist til Årets unge bonde. Han satser smått, utradisjonelt og med lave investeringer. Mottoet er at forbrukeren skal følge dyret fra start til mat.
Fra Nationen 26.11.2015, Marianne Tvete
Bak ruver fjellet høyt mot vinterhimmelen, foran ligger sjøen flat. Midt imellom finner vi «Jacobsen på Berg». Han er 30 år og sylfersk bonde. I yngre dager satset han ofte på skudd – og traff. Mats Hegg Jacobsen har vært håndballspiller på elitenivå for Vestli. Livet i Oslo med samboer, håndball og jobb i transportbransjen var godt. Så kom hjemlengselen. I 2010 var familien tilbake i Tromsø – nesten; pappa Mats ukependlet til jobb i Oslo.
– Familien var igjen hjemme, jeg satt på hotellet. Var det det her jeg ville? Å tjene gode penger er ikke alt. Jeg ringte hjem til kjerringa og sa, jeg har lyst til å bli bonde. Gjør det, var svaret jeg fikk, sier Hegg Jacobsen fornøyd.
Vi sitter i ei lita nyoppført bu. Ute siger tåka stadig nærmere. Lyden av hanegal, breking og godlynt grynting forteller at dyra ikke bryr seg.
– Jeg er en bytulling. Riktignok har jeg vokst opp her, men det var aldri dyr her da, sier Hegg Jacobsen.
Det er to år siden han tok over gården etter sin avdøde bestefar. Da hadde det ikke vært dyr i fjøset siden 1989. Innmarka er lita, men beiteressursene er enorme. Å drive landbruk nesten på toppen av Norge kan by på utfordringer. Det gjør ingen ting å være uerfaren, når du har så mye pågangsmot som Hegg Jacobsen.
Han satser med tre avlspurker, villsau, ute-høns og kje. I tillegg driver han gårdsferie for hunder. Når vinteren setter inn, rydder han byens gater for snø.
Selv om gården ligger langt mot nord, er det ingen problemer med utegris på helårsbasis. Finalisten i «Årets unge bonde» har klart å bli bonde, fordi han har valgt lite kapitalkrevende løsninger. Han ville finne ut hva han kunne få til med gårdens ressurser. Det er blitt debiogodkjent gris, villsau, økologiske egg og i april er det igjen klart for å fylle fjøset med 60 overskuddsskje fra naboen. Som alle adopteres bort. I sesong dyrkes og selges det grønnsaker hos «Jacobsen på Berg».
Les hele artikkelen i Nationen