Nytt fjøs for Kristin og Kristoffer
På Thonerud gård i Spydeberg investerer ekteparet Thnerud og bygger nytt. Ikke for å bli store, men for å bli best på økologisk melkeproduksjon. Nå investerer Kristin (26) og Kristoffer (29) Thonerud drøyt 8 millioner i nytt løsdriftsfjøs med melkerobot. De bygger for framtiden.
Fra Nationen 23.11.2015, Marianne Tvete
Det er blitt lagt merke til, hva det unge bondeparet holder på med. Ikke bare lokalt, nå er de nominert i den landsomfattende konkurransen «Årets unge bonde». 9140 stemmer er avgitt, mange har stemt på økobøndene i Spydeberg. De er blant topp 5 i semifinalen.
– Vi er nesten litt sjokkert over å havne i semifinalen, men utrolig gøy. Nå ser vi at det blir lagt merke til det vi holder på med, sier Kristoffer.
På Thonerud gård har de ei kvote på 285 tonn. Paret håper å øke både kvote og dyr de to neste årene. Nå er besetningen på 36 melkekyr. Får paret som de vil, ender de på ei kvote på 5–600 tonn. Økologisk produksjon har det vært på gården siden 1993.
Kristoffer er født og oppvokst på gården i Indre Østfold. Siden 2010 har han jobbet fulltid på bruket.
Siden 2012 har de vært samboere. Året etter ble de både gårdseiere og foreldre til Karoline. Paret ligger ikke på latsiden, i høst har de fått gull på ringfingeren. Og for ei drøy uke siden, sto nytt fjøs ferdig.
– Hvordan er det å være melkebonde?
– Det er en livsstil som jeg trives godt med, sier Kristoffer. Et smil brer seg over ansiktet.
Nå blir paret engasjerte og svarer nesten i kor.
– Å være bonde er livet vårt. Jeg synes det er både gøy, spennende og trivelig å få kunne jobbe med dyr. Noen dager blir det litt slitsomt. Det er faglig utfordring og mest av alt meningsfylt, å få lov til å produsere mat, sier Kristin.
De setter pris på friheten som ikke alle andre har i andre typer jobber.
Kristin er småbarnsmor, rådgiver i Tine og bonde. Hun tror at med robot blir hverdagen bedre og mer fleksibel.
– Døgnet har vært veldig langt uten robot. Fra nå av kan vi dra på besøk uten å se på klokka, for å rekke hjem til melking. Jeg tror det blir lettere å være mer sosial nå. Vi blir litt mer som andre folk, sier hun og ler.
På Thonerud gård kommer venner og kjente ofte innom fjøset.
– Vi har ofte besøk av venner som ikke er bønder. De synes det er fint å se hva vi driver med. Nå som vi er finalister i «Årets unge bonde» må vi benytte muligheten til å skape blest rund bondeyrket. Det er lite kunnskap blant folk om hva norsk matproduksjon er. Derfor er det viktig at vi bønder får mulighet til å informere. Lurer du som forbruker på noe, ta kontakt med en bonde. Vi må få bukt med all feilinformasjonen, sier Kristin engasjert.
Les hele artikkelen i Nationen